TIETOA LOIKKAKOPLASTA

Katso alta käyttäohjevideo ja usein kysytyt kysymykset!

LOIKKAKOPLAN KÄYTTÖOHJEET VIDEO

Asiakastuki: rasmus.kuvaja@parkourakatemia.fi, 050 5533442

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

OHJAAMINEN

Ennen treeniä:

  1. Valitse treeniympäristö ja treeni. Ympäristön treenejä ei ole välttämätöntä käydä järjestyksessä, mutta joissain leikeissä on progressiivisuutta (esim. maa on laavaa peli saa uusia kehittelyitä).
  2. Vilkaise treenin sisältö läpi ennen treenin alkua. Mieti ryhmäjaot ja rakentaminen valmiiksi. Ulkotilaan mahtuu kerrallaan enemmän leikkijöitä kuin sisätiloihin. Voit halutessasi rakentaa radan itse etukäteen.

Treenin aikana:

  1. Rakentakaa yhdessä rata / hakekaa välineet esille.
  2. Katsokaa ensimmäinen ohjevideo ja tehkää tehtävä.
  3. Muuttakaa tarvittaessa rataa toista tehtävää varten.
  4. Katsokaa toinen ohjevideo ja tehkää tehtävä.
  5. Tehkää loppurentoutustehtävä.
  6. Siivotkaa tavarat paikoilleen.
  7. Katsokaa Liskin ja Sanin mietintöjä ja vastatkaa itsearviointikysymykseen. Kysymyksen tavoite on antaa keskustelunaihe ryhmälle (teidän ei tarvitse liikaa miettiä, minkä vastauksen järjestelmässä valitsette).
  8. Lopuksi liimatkaa virtuaalitarra arkkiin!

Videoilla Perttu, Liski ja Sani ohjeistavat tehtävät napakasti, innostavat lapsia kokeilemaan tehtäviä ja antavat keskustelunaiheita ryhmälle. Suosittelemme katsomaan videot ryhmäläisten kanssa. Poikkeuksena loppurentoutukset voi hyvin ohjeistaa ilmankin videon katsomista.

Suosittelemme treenaamaan sisällä pienissä ryhmissä (noin 4-8 lasta tilan koon mukaan). Ulkona voi mahtua treenaamaan isompikin joukko. Koittakaa kuitenkin minimoida jonottaminen. Ulkona voitte ehkä rakentaa useamman radan tai pisteen, jolloin jonotuksen määrä vähenee.

Voitte päättää ryhmäkoon treenikohtaisesti tai tehdä kaikki treenit pienissä ryhmissä.

On tavallista, että osallistujen taitotasossa on suuria eroja. Alla esimerkkejä tavoista, joilla voit skaalata vaikeustasoa:

  • tasapainoiltavan kohteen leveys ja korkeus (vaikeuta kaventamalla ja korottamalla)
  • ylitettävien esteiden korkeus (vaikeuta korottamalla)
  • hyppykohteiden etäisyys ja koko (vaikeuta lisäämällä etäisyyttä ja pienentämällä kohteen kokoa)
  • heittokohteen etäisyys ja koko (vaikeuta kasvattamalla etäisyyttä ja pienentämällä kohdetta)
  • heitettävän esineen koko (vaikeuta pienentämällä esinettä)
  • leikin variaatiot (vaikeuta varioimalla enemmän)
  • radan monimutkaisuus (monimutkaista rataa laittamalla peräkkäin esteitä, jotka pitää väistää eri tavalla tai esteitä, joihin pitää hypätä yhdellä jalalla tai kahdella jalalla)

Kyllä voit! Voit myös poistaa virtuaalitarran ja liimata sen uudestaan. Videoiden yläpuolella on sydän symboli, jolla voit merkitä suosikitehtäväsi. Suosikit löydät omilta sivuilta (ks. ylävalikko).

Autamme mielellämme! Meiltä voit kysyä apuja Loikkakoplan käyttöön ja voimme myös auttaa ideoimaan ratkaisuita erilaisiin ongelmiin, mihin ohjauksissa voi törmätä: rasmus.kuvaja@parkourakatemia.fi, 050 5533442

LOIKKAKOPLAN TOIMINTA

Loikkakoplaa voit käyttää älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella, jossa on internet. Suuremmalta ruudulta on helpompi näyttää opetusvideoita. Jos laitteesi maksimiäänenvoimakkuus on vaimea, voit hyödyntää myös kaijuttimia.

Ongelmat Loikkakoplan toiminnassa voivat johtua esimerkiksi internetyhteydestä, oman laitteen toimintahäiriöstä tai bugista Loikkakoplasivuilla.

Kokeile ratkaista ongelma:

  1. Lataa sivu uudestaan:
    1. selaimen panikkeesta (refresh). Painike (ympyränuoli) löytyy yleensä nettiosoitteen vierestä.
    2. palaamalla nuolella edelliselle sivulle ja sitten takaisin.
  2. Tarkista, toimiiko internetyhteys. Jos netti toimii tilassa huonosti, voit vaihtaa paikkaa ja ladata sivun videoineen siellä.
  3. Sulje ja käynnistä uudelleen internetselain ja/tai käyttämäsi laite uudelleen.
  4. Poista internetselaimesi välimuisti (selaushistoria, cache). Katso laitteesi käyttöohjeet.

Jos edelliset eivät auta:

  1. Lataa odottamassa olevat päivitykset laitteeseesi / ohjelmiin.
  2. Vaihda selain (esim. Safari -selaimessa voi olla muita useammin häiriöitä).
  3. Harkitse uudemman laitteen hankkimista (koskee hyvin vanhoja laitteita).

Voit olla meihin yhteydessä, niin autamme etsimään ongelmien syytä. Ks. yhteystiedot alta! Ole rohkeasti yhteydessä myös, jos epäilet löytäneesi Loikkakoplasta bugin/toimintahäiriön tai virheen, jotta voimme korjata ongelmat mahdollisimman nopeasti.

Ota meihin yhteyttä:

rasmus.kuvaja@parkourakatemia.fi

050 5533442

LOUKKAANTUMISTEN EHKÄISY

  • Lue tehtävien kirjalliset ohjeet ja tilan valmisteluohjeet.
  • Tarkista, että käytössä olevat välineet ovat ehjiä, tukevia ja riittävän kestäviä tehtävään. Esim. tarkista ulkona, että irrallinen penkki on ehjä ja se ei kaadu helposti.
  • Varmista aina, että käytettävät välineet eivät liu’u lattialla tai toisten esteiden päällä: liukuesteinä voi käyttää liukuestemattoja, kumilätkiä, permantopaloja ja joogamattoja tilanteesta riippuen. Osan esteistä voi tukea seinää vasten.
  • Kerro lapsille, jos jotain asiaa pitää varoa. Välttäkää temppuradoilla sellaisten esteiden käyttöä, mitkä vaativat erityistä varovaisuutta (esim. lattialla hyvin liukas astinkivi liukuestematon puuttuessa).
  • Voit merkata tehtäviin selkeät jonotuspaikat vaikka tötsillä.
  • Varmista, että radan kulkusuunta on kaikille selvä.
  • Varmista, että lapset tietävät, missä saa ja missä ei saa kiipeillä tehtävien aikana.
  • On tärkeää, ettei temppuilla liian lähellä toisia.
  • Jos treenaatte liikuntasalissa, varmista, että tiedät miten välineiden mekanismit toimivat (esim. voimisteluköydet, kokoontaitettava trampoliini ym.).

Kuten muussakin toiminnassa, varaudu mahdollisiin loukkaantumisiin. Jos esim. menette kauemmaksi metsään, ottakaa laastarit ym. perustarvikkeet mukaan. Pienet haaverit, nirhaumat ja kolhut ovat tavanomaisia vahinkoja parkourin tyyppisessä liikunnassa. Vakavat loukkaantumiset ovat hyvin harvinaisia.